Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Kiekko-Vantaa nousi voittoon Kiekko-Laserista

Kiekko-Vantaa palasi takaisin voittojentielle kotikaukalossaan Tikkurilan Valtti Areenassa edellisen viikon Hokki 0-7 murskatappion jälkeen, kun lohipaidat kaatoivat lauantaina Kiekko-Laserin maalein 5-2. Voitto oli Kiekko-Vantaalle kuluvan viikon toinen ja Kiekko-Laserille kolmas peräkkäinen tappio. Kotkapaitojen pahin painajainen oli konkarihyökkääjä Toni Mäkiaho, joka ampui ottelussa kaksi maalia ja antoi yhden maalisyötön. Kiekko-Vantaan kapteenina lauantaina toiminut Mäkiaho tyhjensi myös palkintopöydän ottelun jälkeen, ansaitusti. "Hienosti otti Mäkiaho kapteenin tehtävät vastaan. Tärkeät kolme pistettä meille", Kiekko-Vantaan päävalmentaja Samu Kuitunen hymyili ottelun jälkeen.

"Aloin miettimään, että kohta alkaa tapahtumaan"

Kuitusen hymyyn ottelun jälkeen oli todellakin aihetta. Kiekko-Vantaa oli noussut viime viikkoisesta painajaismaisesta tappioputkesta (kolme ottelua, kolme tappiota, maalit 5-19) kahden ottelun voittoputkeen. Maanantain tv-ottelun ja LeKi-voiton jälkeen Kuitunen kehui omiensa selkeästi parantuneita otteita ja sama tahti jatkui myös lauantaina Kiekko-Laseria vastaan. "Ennen kaikkea se tapa millä tultiin voittoon tänään. Ensimmäisessä erässä saatiin tasapainoinen työskentely, ei ollut vielä sellaista virtaa, että olisi joukkueen tekeminen ikään kuin hehkunut. Mutta tasapainoista se tekeminen oli ja tasapainoisesta tekemisestä aina ne hyvät suoritukset lähtevät. Pikku hiljaa, varsinkin kun tuli onnistumisia, niin sitä kautta virtaa alkoi löytymään", Kuitunen analysoi.

Ennen kaikkea lauantain ottelun jälkimmäinen puolisko oli Kiekko-Vantaalta hyvätasoista pelaamista ja selkeä osoitus siitä, että lohipaidat ovat ns. nousukunnossa. Koko ajan on tiedetty, että joukkueessa on potentiaalia nähtyä parempaan, mutta viime otteluissa tuo potentiaali on ollut kadoksissa. Myös kokenut päävalmentaja aisti toisessa erässä, että lohipaitojen otteet kaukalossa ovat menossa oikeaan suuntaan, ylöspäin. "Sen jälkeen kun päästiin tasoihin, niin aloin miettimään, että kohta alkaa tapahtumaan ja niinhän siinä sitten kävi. Porukalla on paljon vielä pankissa, pitää pystyä vaan kaivamaan ne näkyviin".

"Nyt meitä koetellaan ensimmäistä kertaa"

Kiekko-Laserille kolmen peräkkäisen tappion putki on ensimmäinen  kuluvalla kaudella. 24 aiemmasta ottelustaan vain kerran Kiekko-Laser on hävinnyt kahdesti peräkkäin. Kotkapaidat ovat viihtyneet koko syyskauden Mestiksen kuumimmassa kärjessä, mutta nyt joukkueen kuntokäyrä näyttää nuolta alaspäin. "Ollaan vaikeassa hetkessä ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Hyvä startti tänään, mutta nyt eletään sitä aikaa, mikä valitettavasti osui nyt meidän kohdalle. Yritettiin mennä eteenpäin niin, että pystyttäisiin pelaamaan illasta toiseen kovalla tasolla. Nyt meitä koetellaan ensimmäistä kertaa", Manner harmitteli.

Perjantaina Kiekko-Laser kärsi 1-5 tappion Heinolassa, mutta Kiekko-Vantaata vastaan startti oli huomattavasti valoisampi. "Eilen surkea esitys Heinolassa, siitä sisuuntuneena tänään ennakkoluuloton ensimmäinen erä, pelattiin hyvin. Toisessa erässä kolme katastrofaalista vaihtoa peräkkäin joista kotijoukkue tuli tasoihin ja pääsi peliin mukaan. Kolmannen erän alkuun saatiin vielä paikka viidellä kolmea vastaan ylivoimalla, mutta sen jälkeen kotijoukkue oli muutaman kilon vahvempi", Manner näki ottelun ratkaisun. Toisen erän virheet ja kotijoukkueen päästäminen kahden maalin takaa tasoihin harmitti Mannerta. "Meille tulee liikaa sellaisia virheitä mitkä maksaa tässä sarjassa, menetetään ote vastustajalle. Toisessa erässä meillä oli muutama paikka pitää peli yksinkertaisena, punaviivan jälkeen pelata kiekkoa syvään. Sen sijaan aletaan seisovin jaloin riplaamaan ja joudutaan olemaan kaksi minuuttia omissa. Ennen pitkää se kostautuu".

Juntusen debyytti lohipaidoissa sai kehut Kuituselta

Kahden Suomen mestaruuden mies Oulun Kärpistä, yli 300 SM-Liigan ottelua urallaan pelannut Henrik Juntunen, debytoi lauantaina lohipaidoissa. Juntunen kirjautti tilastoihin 25 vaihtoa ja peliaikaa yhteensä 16 minuuttia ja 30 sekuntia. "Pitkän tauon jälkeen tuli mukaan ja hyvin hoiti hommansa", Kuitunen kehui Kiekko-Vantaan uutta vahvistusta. Kuitunen myös muistutti, että Juntuselle pitää antaa aikaa parhaan vireen löytämiseen, kovaan sarjaan tuleminen pitkältä tauolta vie oman aikansa myös kokeneelta pelaajalta. "Kyllä, se kestää jonkun aikaa kun tälläiseen tempoon pääsee mukaan, ei kukaan pysty tulemaan pitkältä tauolta noin vaan näin kovaan sarjaan. Pitkään taukoon nähden hyvä suoritus".

Kiekko-Laser ampui ottelun avausmaalin

Ottelun alku oli varsin hermostunutta molemmilta joukkueilta. Mitä pidemmälle avauserä eteni, sitä enemmän otteluun alkoi tulla vauhtia ja tilanteita riitti molempiin päihin kaukaloa. Kiekko-Vantaan pelaajilla oli hyvin muistissa edellisen viikon murheellinen Hokki-ottelu ja lohipaidat satsasivatkin alussa fyysisyyteen, kun taas perjantaina pelannut ja sitä kautta paremmalla pelituntumalla kamppailuun tullut Kiekko-Laser hallitsi alussa kiekollista peliä. Isäntien ensimmäisen erän parhaat paikat tulivat nopeista vastahyökkäyksistä, kun taas vieraiden hyökkäykset olivat hyvän kiekollisen pelin ja pelinrakentelun tulosta.

Kiekko-Vantaan pelaajista parhaat maalipaikat avauserässä osuivat Jermu Porthenille ja Toni Mäkiaholle. Porthen pääsi nokikkain Kiekko-Laserin maalivahdin Jonathan Iilahden kanssa, mutta kiekko karkasi rystynosto yrityksessä juuri ratkaisevalla hetkellä mailanlavasta. Heti perään Saku Salmelan hyvästä keskialueen avauksesta Mäkiaho pääsi vasemmalta laidalta puolittain karkuun, mutta päin Iilahtea suuntautunut rannelaukaus oli kotkapaitojen Blues-lainalle helppo torjuttava.

Kiekko-Vantaan nelosketju, Olavi Vauhkonen, Tomi Pallassalo ja Timo Rinne, esiintyivät avauserässä pirteästi. Ketju järjesti pari hyvää pyöritystä Kiekko-Laserin päädyssä, mutta maalia ei kuitenkaan nähty. Kiekko-Laserin puolustajalle Petri Seppäselle pelattiin toiseen aaltoon loistava paikka erän puolivälissä, Seppänen pääsi nousemaan vapaasti kohti Mika Norjan vartioimaa kotijoukkueen maalia, mutta vielä viime kaudella Kiekko-Laserissa pelannut Norja torjui tilanteen varmasti. Avauserän ainoa tilastomerkintä saatiin ajassa 17:54, kun Antti Maaninka ampui Kiekko-Laserin ottelussa 0-1 johtoon. Kiekko-Vantaan puolustaja Nico Manelius purki huolimattomasti kiekon ränniä pitkin kohti keskialuetta. Vierasjoukkueen Jussi Nättinen katkaisi tämän yrityksen, syötti Maaningalle, jonka terävä rannelaukaus b-pisteen kaarelta painui maalin vasempaan yläkulmaan ohi maskissa olleen Norjan.

Lohipaitojen nousu käynnistyi toisen erän lopulla

Ottelun ensimmäinen jäähy nähtiin ajassa 20:35, kun Kiekko-Laserin Iiro Memoselle tuomittiin kaksi minuuttia estämisestä. Lohipaitojen ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tasoitusmaalia. Pari minuuttia ennen erän ja ottelun puoliväliä molemmat joukkueet ottivat jäähyt, ensin Kiekko-Vantaa väärästä vaihdosta ja reilu minuutti tämän jälkeen Kiekko-Laser korkeasta mailasta, kun Aku Joki-Erkkilän maila osui Toni Mäkiahoa kasvoihin Mäkkärin noustessa vahvasti alivoimalla vasenta laitaa pitkin. Peli ehti jatkumaan neljällä neljää vastaan vain 26 sekunnin ajan, kun Kiekko-Laser onnistui toistamiseen ottelussa maalinteossa. Joni Liljeblad ampui siniviivalta poikittaissyötöstä kohti maalia ja Norjan edessä ollut Iiro Memonen ohjasi taidolla ja tuurilla kiekon maaliin.

Kiekko-Laserin toinen maali ja varsin onnekas sellainen oli viimeinen herätysruiske Kiekko-Vantaan joukkueelle. Lohipaidat eivät halunneet enää hävitä kotiyleisönsä edessä ja sen sijaan, että päät olisivat painuneet alas vaikeassa tilanteessa, lohipaidat aloittivat hurjan taistelun. Palkinto kovasta yrityksestä tuli ajassa 35:11 ja sen pääarkkitehtinä hääri maestro Mäkiaho. Ensin puolustaja Tommi Kivistö sai pidettyä kiekon hyökkäysalueella Kiekko-Laserin purkuyrityksestä huolimatta. Kivistö syötti kiekon kulmaan Mäkiaholle, joka kiersi laitaa pitkin aina siniviivalle asti ja kun hän näki Antti Pehkosen tekemässä hyvää maskia Iilahden maalilla, mies päätti kokeilla ranteella. Ja nyt oli tuuria myös Kiekko-Vantaalla, sillä kiekko pomppi Iilahden suojuksista lopulta maaliin asti. Valtti Areenan valot vilkkuivat ja yleisö riemuitsi, lohipaitojen kuiva kausi, lähes 100 minuutin maaliton putki, kotikaukalossa oli vihdoin ohi.

Maali toi hurjasti lisävirtaa Kiekko-Vantaan peliin ja vain 33 sekuntia Mäkiahon maalin jälkeen Kiekko-Laser joutui alivoimalle, kun Ville-Matti Koponen oli pakotettu kaatamaan hyvään maalipaikkaan vahvasti pyrkineen Tomas Sinisalon. Vierasjoukkue onnistui selvittämään alivoiman, mutta juuri kun kenttäkuulutus kertoi joukkueen tulleen täysilukuiseksi, kiekkoa kaivettiin toistamiseen Iilahden selän takaa. Asialla oli täysin sama trio, kuin ensimmäisessäkin maalissa. Nyt Mäkiaho pelasi kiekon päädystä toisesta aallosta nousseelle Kivistölle, jonka rannelaukauksen hurjasti vastaan tullut Iilahti torjui vain puolittain. Ja kun kiekko pomppasi miehen torjunnasta selän taakse, maalilla päivystänyt Pehkonen pääsi lyömään kiekon tyhjään maaliin.

Toisen erän lopussa Kiekko-Vantaa joutui alivoimalle ja vielä kolmannen erän alussa kahden miehen alivoimalle. Ottelussa ei ollut kuitenkaan 2-2 tilanteessa tapahtunut ns. kuljettajan vaihdosta, vaan pari varsin erikoista tuomariston ratkaisua. Vaikka minkä väristen lasien läpi peliä katsookin, Antti Hämeenheimon kampitusjäähy toisen erän lopussa oli päivän selvä sukeltaminen Kiekko-Laserin pelaajalta. Samaa voidaan sanoa Jermu Porthenin kolmannen erän alun kiinnipitämisjäähystä, Porthen haki ns. linjaa luistellessaan Kiekko-Laserin pelaajan takana ja kevyt kosketus kotkapaitaan kaatoi tämän ja toi Kiekko-Vantaalle alivoiman. Kahden miehen alivoiman tilanteesta teki Nico Manelius, jonka purkukiekko lensi katsomoon, tässä tilanteessa ei ollut pienintäkään epäselvyyttä. Kiekko-Laserin ylivoima ei kuitenkaan tuottanut maalia. Joukkue sai kahden miehen ylivoimalla aikaan vain neljä laukausta, joista yhtäkään ei voida laskea hyväksi maalipaikaksi. Kotkapaitojen ylivoima oli hosuvaa, jokainen halusi olla sankari, mutta yrityksistä puuttui ajatus. Ja se vanha sanonta, jos et käytä tilaisuuttasi, kaveri käyttää. Ja näin kävi myös tällä kertaa.

Mäkiahon 3-2 maalin jälkeen jäällä vain yksi joukkue

Kiekko-Vantaa ei onnistunut käyttämään alivoimansa jälkeen tullutta ylivoimaa Ville Hakkaraisen otettua kaksi minuuttia kiinnipitämisestä, mutta reilu minuutti ylivoiman päättymisen jälkeen lohipaidat siirtyivät ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon. Hetkeä aiemmin kotijoukkueelta oli hylätty Olavi Vauhkosen tekemä maali potkumaalina, mutta seuraavaa maalia ei enää hylätty. Ja asialla kukapa muukaan kuin Toni Mäkiaho. Kiekko-Vantaa oli saanut hylätystä maalista hurjan määrän lisäenergiaa, Iilahti joutui todella kovaan pommitukseen. Jani-Petteri Heleniuksen ja Pehkosen laukaukset Iilahti selvitti, mutta Mäkiahon laukaus oli jo liikaa. Niko Piiparinen riisti kiekon kulmassa Kiekko-Laserin pelaajalta ja kun vierasjoukkueen pelaajista peräti neljä oli ajautunut samalle laidalle kaukaloa, Mäkiaho oli maalinedessä täysin yksin. Piiparinen huomasi tämän, hyvä syöttö Mäkiaholle, jonka laukaus suoraan syötöstä oli kuin suoraan oppikirjasta. Iilahti oli maalissa täysin vailla mahdollisuuksia. Mäkiahon tuuletuksista näkyi selvästi, että vaikka cv:ssä on pelikokemusta lähes enemmän kuin muulla joukkueella yhteensä, maali ja onnistumiset todellakin maistuivat konkarille.

Mäkiahon maalin jälkeen Valtti Areenan kaukalon jäästä kului enää sen toinen puoli, Norja sai maalillaan olla varsin rauhassa. Ja vain kaksi ja puoli minuuttia ehti peli vanheta edellisen maalin jälkeen, kun Iilahden takana punalamppu paloi neljännen kerran. Norjan torjuma irtokiekko ajautui Patrik Lostedtille. Tämä ohitti ensin yhden Kiekko-Laserin pelaajan, nousi vahvasti oikeaa laitaa pitkin ja punaviivan jälkeen hyvä syöttö Porthenille avasi Kiekko-Vantaalle kahdella-yhtä vastaan hyökkäyksen. Porthen harhautti taitavasti Kiekko-Laserin puolustajan ja syöttö viereen Lostedtille, joka ampui suoraan syötöstä kiekon maalin kattoon.

Kiekko-Vantaa kaunisteli loppunumeroita vielä 5-2:een, kun Tomas Sinisalo punnersi vahvasti maalinedestä kiekon maaliin vajaa minuutti Lostedtin onnistumisen jälkeen. Lauantain ottelussa 13 aloituksesta 10 voittanut Helenius nappasi hyökkäyspään aloituksen. Kiekko ajautui hetkeä myöhemmin takaisin Heleniukselle, jonka laukauksen Iilahti torjui eteensä. Sinisalo oli tilanteessa selkä kohti maalia, mutta silti mies onnistui rystyllä nostamaan kiekon maaliin ohi Iilahden. Loppulukemat 5-2 Kiekko-Vantaalle.

Manner taustoitti kotkapaitojen pelaajatilannetta

Ottelun jälkeen oululaisten päävalmentaja Mikko Manner avasi hieman omiensa nykyistä pelaajatilannetta. Kiekko-Laserin kokoonpano on kärsinyt viime aikoina kovista menetyksistä. Joukkueen paras pistemies Jyri Junnila siirtyi SaiPa:n miehistöön ja Hannu Aravirran hypättyä Kärppien päävalmentajaksi mies nosti Kiekko-Laserin ykkösmaalivahtina alkukauden torjuneen Antti Rautiolan Oulun ykkösjoukkueeseen. 17 ottelussa 10 tehopistettä (6+4) tehnyt hyökkääjä Tomi Ståhlhammar on ollut sivussa loukkaantumisen takia. "Toivottavasti saadaan Tomi keskiviikkona KooKoo-otteluun mukaan. On elintärkeä pelaaja meille, niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolellakin. Nuoresta iästään huolimatta sellainen kiekkoilija jonka jokainen valmentaja haluaisi joukkueeseen", Manner kehui.

Jonathan Iilahti on kolmesta peräkkäisestä tappiosta huolimatta torjunut Kiekko-Laserin maalissa hyviä otteluita, mutta monen huulilla on silti koko ajan ollut sama kysymys: palaako Rautiola takaisin Kiekko-Laseriin ja milloin? "Riippuu hyvin pitkälle Kärpistä. (Ville) Hostikka pelaa siellä nyt, (Petri) Koivisto ja (Tomi) Karhunen on niiden omista maalivahdeista loukkaantuneena. Meillä on sunnuntaina palaveri Kärppien kanssa pelaajista, käydään vähän läpi tilannetta", Manner taustoitti. Yksi asia on varmaa, Manner kaipaa vaikealla hetkellä joukkueeseen johtajuutta. "Nyt kun Junnila ja Ståhlhammar lähti Koposen rinnalta pois, niin meillä on ollut selkeä johtajuusongelma joukkueessa. Ja se on nyt kulminoitunut huonoon jaksoon. Mutta se tässä urheilussa on hienointa, että seuraavassa pelissä on taas mahdollisuus kääntää".

Kiekko-Vantaa pelaa seuraavan kerran keskiviikkona (1.12), Savonlinnan Talvisalossa vastaan luistelee lauantaina Sportille hävinnyt SaPKo. Perjantaina lohipaidat pääsevät kokeilemaan nopeaa revanssia Hokista, kun linnapaidat saapuvat Vantaalle toistamiseen kahden viikon sisällä. Kiekko-Laser vaihtaa ensi viikolla Etelä-Suomen kaukalot länsirannikon jäihin. Keskiviikkona KooKoo siis vierailee Oulussa, Mestiksen kärkikamppailussa. Perjantaina Kiekko-Laser matkustaa Vaasaan kotkapaitojen kauden neljänteen kohtaamiseen.