Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

SaPKo viihdyttävän kärkiottelun voittoon jatkoajalla

SaPKo ja Kiekko-Laser tarjosivat MTV3 Maxin maanantain tv-ottelussa viihdyttävän Mestiksen kärkiottelun. SaPKo karkasi päätöserän alussa jo 3-1 johtoon, mutta Kiekko-Laser taisteli ottelun tasoihin. 3-3 tasoitus syntyi vain parisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Isännät korjasivat kuitenkin lopulta voiton Taneli Maasalon jatkoaikamaalin myötä. Voiton myötä SaPKo nousi Mestiksen kärkipaikalle.

SaPKo:n ylivoimapeli on alkukauden otteluissa ollut myrkkyä vastustajille. Tämän sai kokea myös Kiekko-Laser, joka joutui todistamaan SaPKo:n illan neljästä täysosumasta kolmen syntymistä pässipaitojen pelatessa ylivoimalla. Maanantain kamppailun jälkeen SaPKo:n ylivoimatehokkuus on ollut kahdeksassa ottelussa reilut 32 prosenttia, eli joukkue on onnistunut ylivoimaamaalin teossa keskimäärin joka kolmannella mahdollisuudellaan.

33-vuotias konkari hurjassa iskussa

Kiekko-Laseria tehoilla 1+2 kurittanut Tero Koponen näkee monipuolisuuden joukkueensa ylivoimapelin tehokkuuden salaisuutena. "Taitavia kavereita. Jos vastustaja yrittää peittää jotain, niin meillä löytyy muita variaatioita. Tuossa äsken valmentaja (Kiekko-Laserin Mikko Manner) sanoi, että heidän pitäisi saada syöttölinjat pois, niin minä näkisin sen niin, että meidän pitää reagoida siihen, että mitä ne peittää niin me käytetään ne mitä jää auki", Koponen analysoi ottelun jälkeen MTV3 Maxin haastattelussa.

SaPKo:n alkukausi on yllättänyt monet asiantuntijat. Eräs tunnettu analyyttinen urheilumediakin sijoitti ennakkoarvioissaan pässipaidat ennen kauden alkua koko Mestiksen jumbosijalle. 33-vuotiaalle SaPKo:n kasvatille hyvä alkukausi maistuu. "Erittäin hyvälle maistuu. Ei ihan tälläistä starttia odotettu, mutta hyvin on lähtenyt käyntiin niin annetaan mennä vaan", Koponen hymyili. Reilut 350 Mestis- ja lähes 250 SM-Liigan ottelua urallaan pelannut Koponen ei voitosta ja sarjan kärkipaikasta huolimatta paukutellut henkseleitä omiensa illan esityksestä. "Tänään oltiin henkisesti ehkä vähän vajaita, ei ihan parasta saatu irti. Mutta kuitenkin tärkeät kaksi pistettä saatiin. Tekee hyvää, päästään nyt vähän huilaamaan", Koponen viittasi tulevaan yhdeksän päivän taukoon otteluista.

SaPKo:n ylivoima jälleen liekeissä

Ottelun avausmaali nähtiin ajassa 4:23. Kiekko-Laserin Antti Maaninka ehti istua jäähyaitiossa vain 20 sekunnin ajan, kun SaPKo:n Markus Tuomaala huudatti Talvisalon yleisöä ensimmäisen kerran. Loistavan esityön maaliin teki Tero Koponen, jonka syöttö läpäisi vieraiden neliön ja löysi maalinedestä täysin vapaana olleen puolustaja Tuomaalan, joka löi kiekon suoraan syötöstä maaliin ohi vieraiden maalivahti Antti Rautiolan. Maali oli Tuomaalan kauden ensimmäinen, toinen syöttöpiste kirjattiin Jesper Piitulaiselle.

SaPKo:n Oskar Essen istui avauserässä kaksi jäähyä, joista jälkimmäinen jatkui vielä toisen erän puolelle. Kumpaakaan ylivoimaa ei Kiekko-Laser onnistunut hyödyntämään, mutta kun toisen erän ja ottelun ylitettyä puolivälin, SaPKo:n Pekka Niemimaa ja Antti Uusitalo ottivat saman aikaiset rangaistukset, ei vierasjoukkue kahden miehen ylivoimaansa hukannut. Pässipaitojen alivoimatriosta kaksi pelaajaa ns. ylipelasivat itsensä ulos tilanteesta ja tämä tarjosi Kiekko-Laserille mahdollisuuden nousta vapaasti maalille. Tomi Peltonen ajoi oikeasta laidasta aina maalille asti ja taitava nosto maalinkattoon painui ohi SaPKo-maalivahti Pekka Lahikaisen. Myös Peltoselle maali oli kauden ensimmäinen, syöttöpisteet kirjattiin Toni Kirenille, sekä Aku Joki-Erkkilälle.

Tasoitusmaalin jälkeen Kiekko-Laser sortui jäähyilyyn. Ensin Antti Maaninka otti jo illan toisen rangaistuksensa. Tätä ylivoimaa ei SaPKo onnistunut hyödyntämään, mutta reilu minuutti sen jälkeen, kun Maaninka oli päässyt takaisin kaukaloon, Markus Himanka otti kaksi minuuttia kyynärpäätaklauksesta ja toista kertaa ei SaPKo:n ylivoima erehtynyt. Myös tässä maalissa kapelimestarina toimi Tero Koponen, jonka loistava syöttö maalin takaa löysi maalinedessä vapaana olleen Jesper Piitulaisen ja tämän suoraan syötöstä laukauksen edessä Rautiola ei ehtinyt edes ajatella, kun kiekko oli jo maalissa. Toinen syöttöpiste merkittiin Kalle Konstille, joten Mestiksen kuumin ketju iski itsensä jälleen kerran kokonaisuudessaan tehopisteille.

Kolmannen erän alussa näytti jo siltä, että Talvisalon taika pitää ja SaPKo etenee täyteen pistepottiin. Kiekko-Laserin maalivahti Rautiola ehti istumaan estämisjäähyään vain 40 sekunnin ajan, kun pässipaitojen kaksi aiempaa maalia syöttänyt Koponen päätti tällä kertaa itse toimia punalampun sytyttäjänä. Markus Tuomaalan siniviivalaukauksen Rautiola vielä selvitti, mutta kun oululaisten maalinedustapelaaminen oli edelleen varsin heikkoa, Koponen pääsi lyömään maalinedestä paluukiekon maaliin. 3-1 maalista toinen syöttöpiste Matti Hanan nimiin, joka näin ollen vahvisti asemiaan Mestiksen puolustajien pistepörssin kuumimmassa kärjessä. Koposelle maali oli kauden kolmas ja tehopiste jo 13.

Kiekko-Laser ei kuitekaan luovuttanut. Reilut kaksi minuuttia Koposen maalin jälkeen illan avausmaalin ampunut Markus Tuomaala koukki itsensä jäähyaitioon. Kaukalon parhaimmistoon maanantaina kuulunut vierasjoukkueen puolustaja Toni Kiren toi Kiekko-Laserin mukaan peliin 3-2 kavennusmaalin myötä. Mikko Niemelä antoi nopean avauksen keskialueelta vasempaan laitaan, jossa puolustajantontilta vahvan nousun tehnyt Kiren ampaisi puolittaiseen läpiajoon. Tilanteessa puolustanut SaPKo:n Jarkko Malinen kaatoi Kirenin, mutta tämä taidokkaasti nosti vielä jäässä maatessaan kiekon maaliin ohi Lahikaisen. Kiekko-Laserille tärkeä 3-2 maali ja Maliselle vielä lisäksi kahden minuutin rangaistus tilanteesta. Kirenille maali oli kauden kolmas ja illan tehojen myötä mies nousi myös Kiekko-Laserin sisäisen pistepörssin kärkipaikalle, sekä lisäksi Mestiksen puolustajien pistepörssin kärkeen.

Vierasjoukkue tasoihin ajassa 58:02

Kiekko-Laser ehti pelata ylivoimaansa minuutin ja 43 sekunnin ajan, kun kotkapaitojen Antti Maaninka nappasi jo illan kolmannen rangaistuksensa. Pelikello oli ehtinyt vanheta kokonaisaikaa tässä vaiheessa 47:04. Tällä kertaa SaPKo:n ylivoima ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa, joukkue pyöritti peliä tyylikkäästi vierasjoukkueen alueella, mutta maalivahti Rautiola esitteli muutaman erinomaisen pelastuksen pitäen joukkueensa mukana taistelussa voitosta.

Kiekko-Laser tiivisti kokoonpanonsa päätöserässä kolmeen ketjuun ja tämä piti vierasjoukkueen pelitempon hyvänä, sen sijaan kotijoukkueen otteissa ottelun loppuhetkillä alkoi selvästi näkymään 'härkäviikon' neljän ottelun tuoma rasitus. Kiekko-Laserin kova yritys palkittiin ajassa 58:02, kun Tomi Ståhlhammer ohjasi taidokkaasti ottelun 3-3:een maalinedestä Ville-Matti Koposen hyvästä syötöstä ohi Lahikaisen. Ståhlhammerille kauden ensimmäinen maali ja tehopiste. Viimeiset kaksi minuuttia eivät enää lisämaaleja tarjonnut, joten näin ollen ottelun ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta.

Jatkoaika ehti vanheta kaksi minuuttia ja yhden sekunnin, kun kotijoukkueen nelosketju näytti, että pässipaitojen materiaalista löytyy leveyttä muualtakin kuin kahdesta ensimmäisestä ketjusta. Kiekko-Laserin hyökkääjälle Josh Boydille tuli musta hetki oman puolustusalueen kulmassa. SaPKo:n Marko Mäenpää riisti Boydilta kiekon ja syöttö Taneli Maasalolle, joka oli jäänyt maalineteen täysin yksin. Laukaus suoraan syötöstä painui maaliin tolpan kautta, Maasalon kauden toinen maali, lopputulos 3-2 ja pisteet 2-1 kotijoukkueelle, sekä nousu sarjan kärkipaikalle. "Ei tämä ihan joka päiväistä meille", SaPKo:n päävalmentaja Pekka Tirkkonen hymyili tyytyväisenä ottelun jälkeen. Todellinen taisteluvoitto maistui rankan otteluputken päätteeksi. "Vaikea peli meille, hyvä vastustaja vastassa. Ei ollut ihan lentokeli, mutta ihan ymmärrettävää, neljäs peli kahdeksaan päivään. Mutta hienosti jaksettiin tärkeä piste vielä kaivaa", Tirkkonen kehui joukkojaan.

"Vain voittajat muistetaan"

Tirkkosen kollega, Kiekko-Laserin erinomaiseen alkukauteen valmentanut kotkapaitojen päävalmentaja Mikko Manner oli ottelun jälkeen pettynyt mies. Hyvä nousu kahden maalin takaa kuihtui lopulta tappioon jatkoajalla ja yhteen sarjapisteeseen. Tämä ei Manneria lohduttanut. "Ei voi olla tyytyväinen kun hävitään. Vain voittajat muistetaan. Meidän olisi pitänyt pystyä olemaan maalipaikoissa itse ja omassa päädyssä puolustusalueella terävämpiä. Ei missään nimessä voi olla tyytyväinen, kun ei voittoa tullut", Manner harmitteli.

SaPKo pelasi kahdeksan päivän aikana neljä ottelua, saalisti kaikista niistä pisteitä ja voitti kolme ottelua. Sarjajohtaja pääsee seuraavaksi reilun viikon ottelutauolle, sillä se pelaa seuraavan kerran vasta keskiviikkona 13. lokakuuta, kun Talvisaloon saapuu vieraaksi Etelä-Savon kauden toiseen derbyyn Mikkelin Jukurit. Kiekko-Laser pelaa viidestä seuraavasta ottelustaan peräti neljä kotona. Tulevana lauantaina Oulun Raksilaan saapuu vieraita kaukaa etelästä, Kiekko-Vantaa ja pari päivää myöhemmin, sunnuntaina, vastaan luistelee Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue.